Tom S. Hageman

Tom S. Hageman (1943, Amsterdam) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Na zijn studie bezocht hij o.a. Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan en India, reizen die zijn ontwikkeling als kunstenaar zeer hebben beïnvloed.
In de zeventiger en tachtiger jaren gaf hij zelf les aan de Academie Minerva en werd tevens actief als voorzitter van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

Begin negentiger jaren is Hageman ‘artist in residence’ en gastprofessor aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Praag (Tsjechoslowakije) en bereist Polen, Hongarije en de Ukraine. Hier wordt hij geïnspireerd tot de serie “De denkbeeldige stad Praag”. Later in de negentiger jaren is hij ‘artist in residence’ in België, waar hij aan grafiek werkt. In 2003 is hij ‘artist in residence’ in Spanje. Daar ontstaat ‘Het grote panorama van Callosa d’en Sarria’
In 2004 richtte hij de ‘Klassieke Academie voor beeldende kunst’ te Groningen op.

De stijl van Tom S. Hageman is één van paradoxen: mathematisch zowel als organisch; ruimtelijk en plat; monumentaal en extravagant. Al deze schijnbare tegenstellingen leiden tot een uiterst persoonlijke en magische stijl, waarin elementen uit natuur en cultuur elkaar aanvullen tot een speels geheel.

Over deze kunst schrijft Liesbeth Grotenhuis (voormalig curator van de kunstcollectie van de Gasunie):
“..als een ware levensdoorgronder onderzoekt Tom S. Hageman de natuur door er met de neus bovenop te zitten, maar dezelfde wetmatigheden blijken universeel als hij maximaal uitzoomt.”

Gezegd kan worden dat Hagemans stijl een zoektocht is naar de integratie en synthese van de ‘klassieke’ Europese traditie met de ‘moderne kunst’; naar de illusie van een driedimensionale werkelijkheid gevangen op een plat vlak in samengang met de ‘eigen’ schoonheid van vormen en kleuren. In dit werk is ook zichtbaar dat Hageman Aziatische, Egyptische en Oost-Europese elementen verweeft, waarmee zijn werk een ontmoetingsplaats is tussen oost en west.
Zijn streven naar synthese van klassieke, met moderne, met oosterse invloeden resulteert in de plaatsing van klassieke waarden in eigentijds licht.

Doreanne Donders, 2004

Meer informatie kunt u vinden op: www.tom-s-hageman.nl