Pierre Servat

Pierre Servat – pseudoniem voor Pierre van Hemert.

Pierre Servat is geboren op 27 september 1939 te Vught in een groot gezin met negen kinderen. Jeugd en scholing staan in het kader en ten dienste van het grote gezin, waarin, als verwacht, nauwelijks plaats is voor kunst laat staan voor individuele zelfexpressie.

Na een aanvankelijke professie als goudsmid, evolueert de autodidact zich, gerijpt door onder meer een driejarige opleiding aan de Parijse Tekenschool en een vierjarige opleiding aan de avondtekenschool in Vught, tot een succesvol kunstenaar.

Op eenentwintigjarige leeftijd is hij op kamers gaan wonen in Eindhoven en heeft zich daar, naast zijn werk als goudsmid volledig aan de kunst kunnen wijden. Hij werd ingeschreven als beeldend kunstenaar in het stadsgewest Eindhoven. Heeft vele exposities op zijn naam staan o.a. in Vught een grote overzicht tentoonstelling bij gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Ook met zijn emaillen kunst heeft hij geëxposeerd in Ravenstein, België en Duitsland. Pierre heeft ook een moderne kruisweg geschilderd die op tal van plaatsen te bewonderen is geweest. Heeft vele jaren in Vught meegedaan aan de atelierroute. Exposities in ‘s Hertogenbosch, Rosmalen ‘s-Gravenzande en Wittem. Heeft zeven jaar meegedaan aan ‘Kunst in het Hart’ in Oss.

Maar iedereen weet dat succes net zo relatief is als onbekendheid, met uitschieters naar alle windstreken. Naamsbekendheid reikt al gauw buiten deze grenzen. Belangrijk is het openbreken van het geografische isolement, juist omdat kunst een internationale taal is en de enige die in principe door iedereen gesproken kan worden.

Een schilderij hoeft niet begrepen te worden om mooi gevonden te worden, of omgekeerd.

Zijn werken zijn kleurrijk en fantasievol. Soms surrealistisch, uit de droom ontsproten. De geest is eindeloos net als het heelal, je kunt er helemaal in wegdromen.

Pierre is niet onder een noemer te vangen, maar met een tastbare persoonlijkheid. Een bijzondere kunstenaar met een zeer expressieve en kleurrijke stijl

Zijn werken moet je stilletjes bekijken en ondergaan, dan ontdek je de ware ziel van de schilder.

Binnen het bereik van Pierre Servat liggen naast olieverfschilderijen ook, beeldhouwwerken, emaillen werken, borduurwerken, iconen, aquarellen en pentekeningen. Enkele beelden op deze expositie zijn geïnspireerd op Afrika. Ook is er een kleurrijk beeld te zien: Egyptische compilatie.

Zijn werk is dus niet in een hokje te vangen.

Meer informatie over Pierre Servat is te vinden op www.pierre-servat.nl

Op zondag 25 maart om 14:30 uur is een Meet & Greet met Pierre Servat.