Natalia Schoutsen-Stefanova

Natalia Schoutsen-Stefanova (Стефанова Наталия Олеговна), is in 1958 geboren in Ekaterinburg, Rusland. Sinds 1960 woonde ze in Moskou. Haar eerste kunstlessen kreeg ze in de studio van kunstgraficus Galina Zavjalova en in de kunstschool van Olga Schultz in Chimky bij Moskou.

Tot 2005 studeerde en werkte ze in Moskou. Sinds 2005 woont ze in Den Haag en werkt als een freelance beeldend kunstenaar. Sinds 2014 is ze werkend lid van professionele kunstenaarsvereniging ArtiBrak Voorburg.

Zij werkt met acryl op doek of op papier, soms maakt zij grafische werken met kool of potlood. Zij maakt, of realistische stillevens of figuratieve composities met een tint/gevoel van mystiek, of magisch realisme. Zij beschouwt haar schilderijen als een gnostisch middel voor intuïtieve kennis van de wereld, een vorm van zelfontwikkeling en zelfkennis.

Natalia zegt over haar werk:

Wat is mijn schilderwerk? Waarom tekenen kinderen plaatjes? Omdat dat hun manier is, om deze wereld te beschrijven.
En wat is deze wereld? Daar zijn vele antwoorden op te vinden:

  • er bestaan vele afbeeldingen, die de vele facetten van deze prachtige wereld spiegelen en van alle zielen die waren, zijn en noch komen: eindeloze varianten als in een caleidoscoop … en alles is waar;
  • zo zie je iets, het volgende moment is het voorbij en verschijnt er iets anders ….

Dat is dus mijn werk het is mijn kijk op deze wereld, zoals ik die ervaar, bewust of onbewust. Vaak is het resultaat ook een verassing voor mijzelf, want mijn bewuste voornemens werden gecorrigeerd door wat mijn handen onbewust maken, als een antwoord dat mijn ziel heeft gevonden in een speurtocht naar wat deze wereld is. Ik ben als klein kind met vele vragen, in een eindeloze nooit aflatende speurtocht, om onze wereld in plaatjes te vangen…

Het werk van Natalia Schoutsen-Stefanova is tot en met zondag 24 april te bezichtigen.

Meer informatie kunt u vinden op: stefanova.exto.nl


Op zondag 27 augustus om 14:30 uur  is een Meet&Greet met Natalia Schoutsen-Stefanova.