Joke Meijer

Als kind combineerde Joke Meijer de vreemdste kleuren. Het experimenteren begon met kleurpotloden, daarna krijt, waterverf en heel voorzichtig olieverf. “Ik kreeg mijn eerste schilderskistje voor mijn twaalfde verjaardag. Toen ik als volwassene nog steeds verrukt was over het mengen van verf en de resultaten daarvan, maakte mijn vader een grote schilderkist voor mij. Hierin zaten vakken met afsluitbare deksels voor tubes, penselen en paletten.

Schilderen bleek toch moeilijk. De eerste cursus volgde Joke in 1960 bij Jacobus Pieter de Neve, een toen al erg oude kunstenaar die klassikaal schilderlessen gaf en voorzitter was van de vereniging ‘Amateurspalet’.

Het bleef een jaar lang kleuren mengen. Grote geïmpregneerde vellen papier in vakjes verdelen. Vierkantjes vullen met primaire en secundaire kleuren. “Leren mengen. Dat was mijn eerste praktische kennismaking met de schilderkunst.

De eerste resultaten daarvan werden jaren later zichtbaar in haar woning. Houten panelen werden voorzien van restanten stof, deksels, schroefogen en haken. Daaroverheen toverde zij alle kleuren die ze in huis had. Vooral veel rood. Dat was het begin. De ontwikkeling ging snel. Zij volgde twee jaar de vakken tekenen en schilderen op de Vrije academie in Den Haag en begon met modeltekenen.

In Zoetermeer werd de Vereniging Modeltekenen opgericht, en daar heb ik twintig jaar lang veel praktijkervaring opgedaan in het waarnemen, meten, vlakverdeling. Voornamelijk tekenen. Schilderen deed ik thuis. Mijn schilderijen werden pas kunst nadat ik begreep dat alleen ‘met het schildersambacht iets moois maken’ niet voldoende was.

Een tweejarig kleurenonderzoek volgde in 2009. Zoeken naar de mogelijkheden om met twee willekeurige kleuren en wit, natuurtaferelen te schilderen.

Dit resulteerde uiteindelijk in dertien olieverfschilderijen Bomen in duotoon. Dit experiment heeft haar veel kennis opgeleverd bij het toepassen van kleur, waardoor zij makkelijker de gewenste resultaten bereikt.

Het landschap is voor Joke Meijer een belangrijk thema. Het ingewikkelde lijnenspel, het perspectief, het licht en de vorm zijn de belangrijkste elementen voor haar schilderijen en tekeningen. Ook andere natuurthema’s zoals bomen, krijgen veel aandacht. In het atelier zoekt zij uit haar fotoreeksen elementen waarmee zij de eerste schetsen maakt. Gelijktijdig wordt het palet samengesteld door de kleurmengingen vast te leggen op kleurkaarten. Zowel met acryl- als olieverf werkt zij in transparante lagen, soms nat-in-nat.

In de zomermaanden verblijft zij vaak in haar buitenatelier, het Westerpark in Zoetermeer. Daar tekent zij landschappen in oliepastel. Binnen oefent zij stillevens met potlood. “Hierdoor blijf ik alert in het waarnemen.”

Een terugkerend experiment is de grens opzoeken tussen concreet en abstract. Dat blijft een uitdaging.

Meer informatie over Joke Meijer kunt u vinden op: www.jokemeijer.weebly.com

Op zondag 13 augustus om 14:30 uur is een Meet & Greet met Joke Meijer.