Helma Mencke

Helma Mencke (Groningen, 1951) schildert al sinds haar 17e verjaardag toen ze een doosje verf en enkele doekjes van haar ouders cadeau kreeg.

De tekenlessen op de middelbare school van o.a. Wessel Dijkstra, kregen een andere dimensie en werden verlengd met jarenlange schilderavonden bij kunstenaar Karl van Beekum in Stadskanaal.

Naast de opleiding van onderwijzeres heeft ze de opleiding leraar beeldende vorming en kunstgeschiedenis afgerond.

Vanaf 2006 besloot Helma Mencke dat de tijd als hobbyschilder voorbij was en is zij professioneler gaan werken. Dit resulteerde in een geheel eigen stijl. Haar inspiratie vindt zij in haar directe omgeving op het platteland, maar ook in Frankrijk. Waar de oude vervallen dorpen en ruige kusten tot haar verbeelding spreken.

De als collages aandoende schilderijen laten zich lezen als een verhaal. In haar werk zie je een vervallen gebouw of een oud laantje dat wordt omgeven door verschillende voorwerpen.

Door de koele kleuren en de overzichtelijke vlakverdeling komt het werk rustig en harmonieus over. Vanuit het centrale thema dwaalt het oog van de kijker over het schilderij waarbij het verhaal wordt verteld van vervallen muren en scheef hangende deuren, oud hang- en sluitwerk,een teil of een pot. Voorwerpen die de tijd hebben doorstaan en daaraan hun schoonheid hebben ontleend.

Sinds 2013 staat zij ingeschreven bij het Centrum voor Beeldende Kunst in Emmen.

Meer informatie over Helma Mencke kunt u vinden op: www.atelierceeka.com