Guus Haenen

Guus Haenen (1954) is een amateurschilder. Hij woont en werkt in Arnhem. Hij heeft een sociaal wetenschappelijke opleiding gevolgd en werkt ruim 30 jaar in een maatschappelijke functie, waarvan de langste tijd in dienst van de gemeente Arnhem. Hij beëindigt dit jaar zijn werk en hoopt de komende jaren nog meer tijd aan het schilderen te kunnen besteden.

‘Schilderen is voor mij een passie. Het is steeds weer een uitdaging om ideeën en gedachten vorm te geven. Maar het is ook een andere manier om met mensen in contact te komen’.

Vanaf zijn jonge jaren heeft kunst hem geboeid. Na een actieve periode tijdens zijn studie kwam het schilderen op een laag pitje te staan, omdat de combinatie van werk, een jong gezin, wedstrijdsport en schilderen tot keuzes dwong. Maar schilderen staat inmiddels alweer 20 jaar hoog op de prioriteitenlijst en dat heeft geleid tot een aanzienlijke productie.

Guus schildert figuratief en gedetailleerd. Door de jaren heen heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld. Hij wil met zijn schilderijen een verhaal vertellen. Meestal ligt de aanleiding daarvoor in zijn eigen leven en beleving.

Het schilderij zou een verhaal moeten oproepen bij de kijker. Daarvoor worden elementen aangedragen, die de kijker uitnodigen om het verhaal zelf in te vullen. Situaties met clowneske personages, een dubbele bodem, een kwinkslag of spreekwoord, vormen daarvoor de entourage.

Hij heeft zich de schildertechniek eigen gemaakt door zelfstudie. Hij schildert voornamelijk met acrylverf op masonite, een soort hardboard. Acryl heeft zijn voorkeur, omdat het snel droogt. Het biedt de mogelijkheid om aan één schilderij door te werken.

Guus Haenen exposeert regelmatig vooral in de omgeving van Arnhem. Zijn werk is te vinden op internet www.guushaenen.exto.nl.


Op zondag 18 juni om 14:30 uur is een Meet&Greet met Guus Haenen.