Ger Eikendal

Ger Eikendal (1954, Groningen) volgde zijn opleiding aan de NLO Ubbo Emmius. Het werk van Ger Eikendal kenmerkt zich door een kritische benadering van de maatschappij.

De inhoud varieert van complexe politieke theorieën tot alledaagse gebeurtenissen, waaronder milieuproblematiek. De afwisselende agressieve en poëtische symboliek en thematiek moeten voor het publiek verkleinen en daarmee politieke en sociale bewustwording bewerkstelligen. Deze visie sluit aan bij die van de Duitse Kritisch Realisten uit de jaren ’30, die eveneens met provocerende beelden de massa wilden wakker schudden.

De grote variëteit van voorstellingen binnen zijn oeuvre komt voort uit het reeds genoemde basisprincipe: het visualiseren van een inhoud. Elk thema (inhoud) vergt een geheel eigen visualisatie.

Ik voel mij vrij om zowel elementen uit de populaire hedendaagse beeldcultuur, zoals graffiti en strips, als elementen uit de romantische schilderkunst samen te smelten. Door herkenbare beeldelementen te gebruiken is mijn werk al snel voor ‘het grote publiek’ leesbaar.

 

Meer informatie over Ger Eikendal kunt u vinden op: www.gereikendal.nl