Erik Zwaga

Erik Zwaga – Sfeervolle Stillevens

Ik bezie de voorwerpen die ik schilder, als waren het levende dingen met een ziel.

Erik Zwaga (1960) is op zijn twintigste begonnen met schilderen. Aanvankelijk maakte hij landschappen in de trant van de 19e-eeuwse Romantische school. Geleidelijk werden zijn landschappen ruwer, om ten slotte in volledige abstractie te eindigen. Die periode heeft zo’n tien jaar geduurd.

Na die abstracte periode, waarin alles betekenis moest hebben, wilde Zwaga gewoon schilderen wat hij waarnam. De stilte en rust van het stilleven ervoer hij, na die wat turbulente periode, als een terugkomen naar de bron.

Zwaga vindt de sfeer waarin hij zijn stillevens schildert belangrijker dan de precieze weergave. Die sfeer bereikt hij door de toepassing van subtiel licht en het gedempte kleurgebruik van grijs- en bruintinten. Hier en daar worden wat kleuraccenten toegevoegd om de levendigheid te verhogen. Dit levert prachtige schilderijen op in een klassieke stijl met soms een hedendaagse knipoog.

Op het thema stilleven is Zwaga nog lang niet uitgekeken. Misschien komt dat mede door de bijzondere manier waarop hij naar zijn levenloze modellen kijkt: “Ik bezie de voorwerpen die ik schilder, als waren het levende dingen met een ziel”.

Meer informatie over Erik Zwaga is te vinden op: www.erikzwaga.nl

Op zondag 9 april om 14:30 uur is een Meet & Greet met Erik Zwaga.