Bert de Vries

Bert de Vries (1950) tekende al jong en is nooit meer gestopt. Altijd naast studie en werk. Hij deed zeventien jaar wetenschappelijk onderzoek in Twente en Nijmegen, promoveerde in 1988, was zes jaar beleidscoördinator op een ministerie en werkte zeventien jaar bij de onderwijsinspectie, o.a. als inspecteur mbo en hoger onderwijs. Toen hij eind 2014 met pensioen ging, heeft de koning hem geridderd voor zijn bijdragen aan het beroepsonderwijs en de onderwijsinspectie en voor de mantelzorg voor zijn al twintig jaar gehandicapte partner.

In al die jaren stond Bert de Vries regelmatig voor de keus: zal hij overstappen naar de kunst? Maar er moest brood op de plank, hij vond zijn werk ook leuk en steeds koos hij daar weer voor. En ondertussen ontwikkelde hij zich in zijn vrije tijd gestaag als amateur kunstenaar. Deels autodidact, maar hij volgde ook vele cursussen, o.a. aan de Vrije Academie in Nijmegen, portrettekenen en later beeldhouwen bij Peter Dekkers. Vanaf 1997 ontwikkelde hij zich verder in Den Haag, eerst enkele jaren bij Mark Rietmeijer en later in de Vrije Academie aan de Paviljoensgracht. Zo maakte hij ruim twintig jaar beelden in hardsteen en marmer. Tot pijnlijke voeten dit verder belemmerden en hij zijn oude liefde voor tekenen en schilderen hernam. In 2011 ontdekte hij Arjan van Gent, getalenteerd schilder van portretten en genrestukken, en eveneens begaafd docent. Hij werd lid van zijn Atelier Sint Lucas waar hij zich bekwaamde in de klassieke schildertechnieken.

Nu is Bert de Vries fulltime kunstenaar en maakt portretten en stillevens, ook in opdracht. Hij houdt van de ambachtelijke kant van het werk. Hij werkt op de klassieke manier in dunne lagen olieverf op paneel of portretlinnen, te beginnen met het ontwerp, dan de imprematuur, de onderschildering en daarna de dun geglaceerde kleurlagen. In de laatste fase komen compositie, tonen en kleuren tot eenheid en ontstaan diepte en eenvoud. Hij houdt van heldere composities.

In de stillevens zoekt hij in de combinatie van voorwerpen en/of bloemen met de omgeving een harmonische, maar ook een licht mystieke sfeer.

In zijn portretten wil hij het karakter en het wezen van de persoon weergeven in al hun nuances zoals dat aan een gezicht is af te lezen. Zijn portretten zijn meestal op opdracht gemaakt en niet beschikbaar voor exposities.

Bert de Vries nam deel aan groepsexposities in Galerie Leids, Leidschendam (2015), Sint Lucas in Pulchri, Pulchri Studio Den Haag (2016), Into the Silence in de Vijverbergzaal, Korte Vijverberg Den Haag (2017). Hij werd vorig jaar geselecteerd voor de Nederlandse Portretprijs 2016. Hij is genomineerd voor de Palm Art Award, een prijs van een grote Duits uitgever van kunstboeken. Eind december wordt hiervan de winnaar bekend gemaakt.

Meer informatie over Bert de Vries kunt u vinden op www.bertschildert.exto.nl

Op zondag 21 januari om 14:30 uur is een Meet & Greet met Bert de Vries.