Astrid Ritmeester

Astrid Ritmeester (1964) woont en werkt in Bussum. Ze studeerde in 1987 af aan de Rietveld Academie te Amsterdam.
Als illustrator werkte ze mee aan diverse boeken maar haar uitdagingen bleken toch breder te liggen: De keuze tussen verf en linnen (tekenen/schilderen) en stoffen en fournituren (kleding, kostuums) was niet altijd eenvoudig te maken. In het theater kwamen voor haar deze twee elementen bij elkaar. De stap naar het ontwerpen van theaterkostuums was daardoor een hele logische. Met veel passie en plezier ontwerpt ze tot op heden de theaterkostuums voor Tineke Schouten.

Naast het theater heeft Astrid ook een andere passie: het schilderen van voornamelijk portretten. Klassieke portretten van de oude meesters zijn haar inspiratiebron. Ze maakte studie van de klassieke schildertechnieken met opbouw in lagen, maar ook van compositie en lichtinval. Ze schildert voornamelijk met olieverf op doek of paneel maar maakt ook portretten met pastel op papier. Altijd op zoek naar verdere verfijning in haar techniek blijft ze studeren. Inmiddels zijn de portretten van Astrid gewaardeerd vanwege de zachte uitstraling, de emotie die het oproept en het licht waarmee ze speelt. Haar focus ligt op de weergave en de zeggingskracht van de ogen van de geportretteerde en als het even kan voegt ze er nog een vleugje theater aan toe. Ze schildert in opdracht en maakt vrij werk.

Schilderijen van Astrid waren o.a. te zien in Den Haag (Gemeentemuseum, ZomerExpo 2014), Amsterdam (Loods 6,Nationaal Portretweekend, 2016), Zhou B Art Center, Chicago. Met twee portretten is Astrid dit jaar finaliste geworden in de Members Only Competition van de Portrait Society of America.

Meer informatie over Astrid Ritmeester kunt u vinden op www.astridritmeester.nl

Op zondag 21 januari om 15:30 uur is een Meet&Greet met Astrid Ritmeester.