Arie Goedhart

Arie Goedhart (1944) woont en werkt al 40 jaar in Hoogeveen. Hij is een autodidact, zijn werk is realistisch en duidelijk geïnspireerd op de natuur, de wisseling van de seizoenen, het licht van het moment en het spel van licht en schaduw. De fascineerde vormen van de bomen in het landschap komen duidelijk naar voren in zijn pentekeningen en inktschilderijen. Zijn gedetaileerde wijze van tekenen, maakt dat zijn werken blijft boeien en de aanschouwer voelt zich als het ware in het landschap getrokken.
Hij ervaart het als een voorrecht bezig te kunnen zijn met de schoonheid van de natuur en zo’n onuitputtelijke inspiratiebron tot zijn beschikking te hebben.

Naar aanleiding van een schoolreisje van Alphen aan den Rijn, zijn geboorteplaats, ging de klas naar Bilthoven waar een natuurzwembad was, vlakbij het vliegveld van Soesterberg. Hij tekenende naar aanleiding daarvan vellen vol. Zo werd hij verzocht deze tekening te tonen aan de meesters en juffen van de andere klassen. Toen werd hij zich bewust dat tekenen belangrijk voor hem was.

Als oudste zoon van een gezin van zes kinderen ging hij op 14-jarige leeftijd werken als leerling banketbakker, maar na het behalen van het diploma stopte hij ermee. Daarna was hij werkzaam in de schoenbranche bij een schoenverkoop organisatie, dat zich gespecialiseerd had in de kinder- en herenschoenen.
Verder was hij actief binnen de opleidingen in de schoenbranche, gaf cursussen en hield lezingen over zijn vakgebied zowel in Nederland als daarbuiten. Tekenen is altijd gebleven tijdens vergaderingen vakanties maar ook voor reclame en bij ontwerpen van schoenen.

Na een teken- en schildervakantie in Hongarije in 1994, waar hij les kreeg van Tibor Kadar, docent aan de Kunstacademie van Vesprem, kreeg hij de smaak helemaal te pakken. Vanaf die tijd werkt hij op groter formaat en het materiaal waarmee hij werkt werd uitgebreid. Henk Molenaar, beeldend kunstenaar, woonachtig in Delft, was zijn inspiratiebron voor het maken van pentekeningen. Een techniek die hij met veel geduld en op bijna perfecte manier beheerst.
In 2002 was hij uitgewerkt binnen de schoenbrache en heeft hij zich volledig op de teken- en schilderkunst geconcentreerd.

Hij heeft tal van leermeesters gehad, waaronder Joop Neutel, Gerard van der Weert, Ivo Winnubst en Charel Henri. In 2008 werd hij na een proeve van kunnen, ingeschreven bij het Centrum voor beeldende kunst te Assen.

In de afgelopen 15 jaar zijn er tal van exposities geweest in diverse galerieën, verspreid over heel Nederland. Ook heeft hij diverse boeken geïllustreerd. Zijn werk is aangekocht zowel door particulieren, als aan bedrijven in binnen- en buitenland.

Zijn werk is herkenbaar, niet alleen door de grote van zijn pentekening, maar ook door zijn verfijnde weergave van het onderwerp, dat tot in de details is uit gewerkt. Daardoor wordt het meer dan het landschap alleen, het geeft duidelijk zijn liefde en passie weer die hij voor de natuur koestert en ervaart.

Arie Goedhart werkt ook in opdracht, zoals het tekenen van een portret, uw huis, bedrijf en een dierbaar landschap.

In januari 2014 kwam zijn eerste boek uit: “Drenthe Inspireert” met ruim 100 tekeningen zowel in kleur als zwart/wit.
Uitgever Het Drentse Boek in Beilen.

Meer informatie over Arie Goedhart kunt u vinden op: www.ariegoedhart.exto.nl


Op zondag 16 juli om 15:30 uur is een Meet & Greet met Arie Goedhart.