Annemieke Fictoor

Stillevens

De stillevens van Annemieke Fictoor tonen ‘schone’, verstilde taferelen. De objecten zijn gerangschikt met veel aandacht voor vorm, licht, ruimte en restruimte. Sterke kleurcontrasten en een onverwachte objectkeuze versterken het beeld.

De combinatie van de verweerde schoonheid van oude objecten met de frisheid van ongerepte vruchten of bloemen zorgt voor spanning. De stillevens vertellen een verhaal. Terugkerende thema’s zijn de vergankelijkheid en de ongewisheid van het leven. Het ‘verlaten ei’ symboliseert de vraag naar de levensweg van het levende wezen dat het ei zojuist verlaten heeft. Want wát heeft toch zojuist het ei verlaten? En wat gebeurt er met de dingen op het schilderij na het moment dat het schilderij af is?

In het stilstaande beeld bij de stillevens zit altijd een verhaal met juist véél beweging. Het beeld op het schilderij moet de kijker toch wat aan het denken zetten. Soms met een vleugje humor.

Schilderen en muziek

Muziek is onlosmakelijk met mijn werk verbonden. Zonder muziek ben ik er niet. Mét muziek komt alles tot leven. Muziek vertelt een verhaal en vormt de beelden die ik schilder. Ik schilder elke dag intensief. En altijd met muziek. Niet als achtergrond, maar als inspiratie voor wat ik schilder. Muziek zorgt voor ontroering, humor, associatie. Muziek maakt dat ik schilder en schilder en schilder. Zoeken naar vergankelijkheid, naar onvergankelijkheid. Naar het verhaal in de muziek, naar het verhaal in het beeld.
Dat er iets gebeurt, een levend stilleven zeg maar.

Fictoor is beeldend (kunstschilder) en toegepast kunstenaar (interieurarchitect en grafisch vormgever). Zij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Daarvoor enige jaren aan het conservatorium in Groningen.
Zij schildert zowel met fijne toets (stillevens) als losse toets (landschappen).

In Museum Thijnhof worden met name de stillevens geëxposeerd.

Meer informatie over Annemieke Fictoor kunt u vinden op: www.fictoor.nl


Op zondag 21 mei om 14:30 uur is een Meet & Greet met Annemieke Fictoor.