Ala Khonikava

Ala Khonikava (Mogilev, 1974) haalde haar diploma decoratieve kunst en textielontwerp aan de kunstacademie in Wit-Rusland. Ze woont al jaren in Nederland, het land dat ze typeert als het land van de prachtige, iets sombere landschappen en glimlachende mensen.

Ala schildert elke dag. In haar atelier in Meppel werkt ze aan verschillende kunstprojecten: landschappen, stillevens, portretten. Haar stijl is impressionistisch, lyrisch en decoratief. Ze laat zich inspireren door Russisch impressionisme en post-impressionisme.

Het landschap speelt een hoofdrol in werken van Ala: natuurlijke vormen en lijnen van bomen, ritme van riet en takken, scherpe kleurcontrasten van lucht en veld, spelen met licht en schaduw. De kunstenares kan in vervoering raken van eenvoudige dingen in de natuur, zoals een blaadje of een steen met een bijzonder patroon.

Ala Khonikava wil met haar werken een kleur- en structuurrijk accent aan een interieur geven, dat sfeer in huis brengt. Maar het kunstwerk moet ook “raken”: je anders om je heen laten kijken en dingen tonen die onopvallend zijn, zoals het spel van een lichtstraal op een kopje thee.

Meer informatie over Ala Khonikava kunt u vinden op: www.alakhonikava.com

Op zondag 30 april om 14:30 uur is een Meet & Greet met Ala Khonikava.